2011 m. kronika

2011-12-29
salejeKultūros ministerijos Baltojoje salėje kultūros ministras Arūnas Gelūnas iškilmingai pasveikino ir įteikė diplomus 2011 metų kultūros ministerijos premijų laureatams.
Džiugu, kad ,,Premija už tradicinės kultūros puoselėjimą ir skleidimą" įteikta tautodailininkui-meno kūrėjui kryždirbiui Pranui Kaziūnui iš Utenos.
,,Premija už geriausiai parengtus ir vykdytus vaikų ir jaunimo kultūrinės edukacijos projektus" įteikta tautodailininkei-meno kūrėjai , popieriaus karpytojai Laimutei Fedosejevai.

Sveikiname laureatus ir linkime tolimesnių kūrybinių laimėjimų !!!

Utenos krašto tautodailininkų paroda Paroda Seime 2011 Paroda Seime 2011

2011-10-05 Seimo rūmų parodų galerijoje atidaryta Utenos krašto tautodailininkų paroda, skirta Utenos miesto 750-osioms įkūrimo metinėms. Parodos iniciatorius Seimo narys Edmundas Pupinis. Parodoje dalyvauja: Genovaitė Adiklienė (tapyba), Vytautas Šemelis (akmuo), Albinas Šileika (drožinėtos prieverpstės), Jolita Levčenkienė (tapyba), Rimas-Jonas Semėnas (medžio skulptūra).

2011-09-14 Tautodailininko Klaido Navicko karpinių paroda ,,Senieji mūsų dievai, dievybės ir mitinės būtybės“  toliau keliauja per Lietuvą. Vasarą užbaigusi Panevėžio rajono Naujamiesčio Dailės galerijoje, rugsėjo 19 d. ji buvo pristatyta Joniškio kultūros centre.  Paroda sutapo su Saulės mūšio 775 metinių minėjimo renginiais.

2011-09-14 Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Juozo Karoso salėje vyko vakaras, skirtas Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesoriaus, tautodailininko-meno kūrėjo Valento Leimonto 85-mečiui.

2011-09-13 Molėtų krašto muziejaus nuolatinių ekspozicijų salėje vyko Matildos Miglės Nainienės siuvinėjimo darbų paroda.
Šiuo metu Vilniuje gyvenanti tautodailininkė Matilda Miglė Nainienė savita menininkė, įnešusi naujo mąstymo lietuviškuose rankdarbiuose, sukūrusi per 200 originalių mezginių bei nėrinių. Kiekviename rankdarbyje menininkės išieškoti nauji atlikimo būdai, formos ir ornamento meninė vienovė. Ji yra megztų, nertų drabužių, aplikacijų autorė. Pirmoji Lietuvoje pradėjusi naudoti mezgimo iš kailio siūlų technologiją. Tautodailininkė jau beveik tris dešimtmečius dalyvauja parodose, daugelyje miestų surengusi individualias parodas.

2011-09-09 Lietuvos kariuomenės Vilniaus įgulos karininkų ramovėje atidaryta tautodailininko-meno kūrėjo Ramučio Tervydžio jubiliejinė tapybos darbų paroda.

Seminaro dalyvių sukurtas paminklas karpiniams

2011 metų rugsėjo 7-12 dienomis vyko tarptautinis popieriaus karpinių karpytojų sąskrydis - ,,Ukrainos karpiniai“, į kurį susirinko virš 50 karpytojų iš Baltarusijos, Lietuvos, Moldovos, Rusijos ir Ukrainos. Savaitę meistrai kūrė, karpė, mokė kitus. Įvyko mokslinė konferencija, kurioje pranešimus skaitė žinomi menotyrininkai bei patys karpytojai.

 

 

Z. Kelmickaitė ir R. Kraujalienė prie K. Navicko karpinių2011 m. rugsėjo 2-4 dienomis šeštąjį kartą Vilniuje vyko renginys ,,Sostinės dienos 2011". Dūzgiantis prospektas - tai erdvė, kurioje programa tematiškai suskirstyta į 4 veiksmo erdves: ,,Dainuojantis, šokantis, piešiantis Vilnius" - tai erdvė, kurioje savo nišą rado ir tautodailininkai, Tautinio paveldo sertifikuoti amatininkai. Dalyvavo 11 amatininkų iš Vilniaus, Šiaulių, Kauno, Vilkaviškio rajonų. Miesto visuomenei ir svečiams buvo pristatyti medžio drožybos, gintaro juvelyrikos, puodininkystės, karpinių, siuvinėjimo, audimo ir kalvystės amatai.

 

2011 m. rugpjūčio - rugsėjo mėn.

Ignalinos krašto muziejuje veikė vilniečių tautodailininkų-meno kūrėjų Eglės Ulonaitės Paukštienės ir Eugenijaus Paukštės personalinė juodosios keramikos dirbinių paroda.
Paroda skirta Ignalinos miesto 145-erių metų sukakčiai. Tai vienas iš jubiliejinių šio miesto renginių, kuriame autorius Eugenijus Paukštė su žmona pristato plačiajai visuomenei savo tėvų gimtinėje.

 

2011-08-29 Lietuvos edukologijos universiteto centriniuose rūmuose atidaryta tautodailininko Valentino Račio tapybos darbų personalinė paroda.

2011 m. rugpjūčio 18-21 dienomis Vengrijoje, Budapešte 25-tąjį kartą vyko tradicinis liaudies meno festivalis. Vengrijos liaudies meno sąjungos kvietimu, šiame festivalyje ypatingų svečių teisėmis, dalyvavo Estijos, Latvijos ir Lietuvos liaudies meitrai. Lietuvai atstovavo Lietuvos liaudies kultūros centro delegacija kartu su tautodailininkais Adolfu Teresiumi, Vytautu Valiušiu, Edita Dundulyte. Vilniaus tautodailininkams atstovavo popieriaus karpinių meistrė Irena Katinauskienė, keramikas Kęstutis Šeduikis, bei pirmininkė Ramutė Kraujalienė.

Vengrijoje prie lietuviškų karpinių Lietuvuškas paviljonas Su kitais liaudies meistrais Vengrijoje po festivalio

Festivalis ypatingas liaudies menų įvairove, tradicijų propagavimu (beveik kiekvienas Vengrijos tautodailininkas su pasididžiavimu demonstruoja savo dirbinius, bei gamybą). Kiekvienas didžiuojasi savo sukurtais gaminiais, o veikianti festivalio edukacinė programa nustebino lankytojų dėmesiu, bei meistrystės mokymusi.

2011 m. rugpjūčio 19-21 dienomis Vilkijoje vyko Karpytojų pleneras.

pleneras VilkijojeKarpyti susirinko penkiolika žmonių iš Vilniaus, Kauno, Rokiškio, Tauragės, Trakų. Dauguma dalyvių - tautodailininkai: Laimutė Fedosejeva, Odeta Tumėnaitė Bražėnienė, Vilija Jurkuvienė, Gita Kolosovienė, Eglė Dvarionaitė – Vindašienė, Laima Kantakevičienė. Iš Baltarusijos atvyko Tania Markavec, kuri pasakojo ir rodė, kaip karpoma Gudijoje. Džiugu, kad plenere dalyvavo ir vaikai.
Dalyvius maloniai priėmė A. ir J. Juškų etninės kultūros muziejus, kur buvo sudarytos sąlygos gyventi ir dirbti. Muziejaus direktorius Arūnas Sniečkus susirinkusiems išsamiai papasakojo muziejaus istoriją, su meile kalbėjo apie brolius Juškas. Namo dvasia, dalyvių smalsumas, šeimininkų geranoriškumas sukūrė ypatingą atmosferą, kurioje tris dienas tvyrojo kūrybinga nuotaika. Plenero dalyviai pagal autentiškus pavyzdžius iškarpė daug užuolaidėlių, kuriomis galės pasipuošti muziejus. Karpytojai savo darbuose taip pat bandė pritaikyti Baltarusijos karpytojų tradicijas.

Venspilyje2011 m. rugpjūčio 5-7 dienomis Latvijoje Venspilyje vyko tarptautinis amatininkų forumas, kuriame dalyvavo tautodailininkai ir muziejininkai iš Latvijos, Rusijos, Baltarusijos, Suomijos ir Lietuvos. Pirmąją dieną Livonijos Ordino pilyje dalyvaujančiųjų šalių atstovai skaitė paskaitas-pristatymus amatų sklaidos klausimais. Tautodailininkas -meno kūrėjas Klaidas Navickas skaitė paskaitą ,,Lietuvos tautodailė vakar ir šiandien". Buvo rodomos nuotraukos apie renginius Lietuvoje, pristatomi visi tautodailės žanrai ir tautodailininkų darbai, bei aiškinami ,,Lietuvos tautinio paveldo įstatymas", ,,Lietuvos meno kūrėjo įstatymas". Susilaukta didelio susidomėjimo iš visų šalių.
Antrąją dieną dalyvavome Venspilio miesto šventėje, kartu su Amatų muziejaus darbuotojais ir forumo dalyviais pražygiavome eisenoje. Tą dieną suruošėmė lietuvių liaudies meno parodą, bei demonstravome amatus, supažindinome miesto visuomenę ir svečius su Lietuvos tautodaile. Rengėjai organizavo kultūrinę programą, kurios metu plaukėme laivu, važimėjomės senoviniu traukinuku, dalyvavome susitikime su Latvijos tautodailininkais. Forume dalyvavo Klaidas Navickas - grafika ir popieriaus karpiniai, Evaldas Kapčius - kalvystė, Vita Babičienė - rinktinės juostos, Leokadija Šalkovska - Vilniaus verbos, pirmininkė Ramutė Kraujalienė.

2011 m. liepos mėnesį vyko:

  • tautodailininkės Jolitos Levčenkienės tapybos darbų paroda Utenos kraštotyros muziejuje;
  • tautodailininkės-meno kūrėjos Laimutės Širvydienės piešinių paroda ,,Įspūdžiai iš Indijos" Vilniaus rajono kultūros centre;
  • tautodailininkes-meno kūrėjos uteniškės Genovaitės Adiklienės primityviosios tapybos darbų paroda Panevėžio Petkevičaitės Bitės bibliotekoje;
  • tautodailininkės - meno kūrėjos Virginijos Guršnienės tapybos darbų paroda Vilniaus universitetinės ligoninės Santariškių klininkų Administraciniame korpuse;
  • Utenos rajono tautodailininko Albino Šileikos sukurtų 2007-2011 m. darbų iš medžio - PRIEVERPSČIŲ, personalinė paroda. Rokiškio rajono savivaldybės Juozo Keliuočio viešosios bibliotekos „Vaikų ir jaunimo literatūros skyriuje“

 

Tarptautinis folkloro festivalis BALTICA 2011

2011 m. liepos 4-6 dienomis Vilniuje, Sereikiškių parke vyko Tarptautinis folkloro festivalis BALTICA, kuriame kartu su Lietuvos folklorinės muzikos koletktyvais dalyvavo svečiai iš Meksikos, Rusijos, Slovenijos, Italijos, Latvijos, Tanzanijos, Estijos. Daugelį metų kartu šventėje dalyvauja ir liaudies meistrai, ,,Amatų miestelio" dalyviai, kurių šiais metais atvyko per puse šimto iš daugelio Lietuvos miestų ir rajonų. Smagu, kad šventinės nuotaikos nesugadino smarkus lietus, be kurio nei viena ,,Baltica" nepraeina... Miestelyje vyravo puiki nuotaika, gražūs dirbiniai, puikūs liaudies meną suprantantys ir vertinantys žiūrovai..

Amatų miestelilo rėmėjas Lietuvos žėmės ūkio ministerija.

Prezidentė D. Grybauskaitė prie Vilniaus krašto stendo 2011-07-01 Lietuvos tautodailininkų sąjungos Vilniaus bendrija buvo pakviesta reprezentuoti lietuvių liaudies meną Šeštojoje demokratijų bendrijos ministrų konferencijoje. Renginys vyko LITEXPO parodų rūmuose. Pirmoji viešnia, aplankiusi mūsų stendą buvo Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė. Lietuviškais liaudies meno dirbiniais - tautinėmis juostomis, gintaro ir žalvario juvelyrika, rankšluostinėmis, audiniais liaudiškąja keramika bei Vilniaus verbomis gėrėjosi daugelio pasaulio šalių atsakingi vadovai, šio neeilinio forumo dalyviai. Vilniaus krašto tautodailininkai Litexpo

2011-06-20/21 Vilniuje, Lietuvos tautodailinikų sąjungos Vilniaus bendrijos patalpose vyko karoliukų vėrimo seminaras, kurį pravedė Baltarusijos liaudies meno sąjungos narė Elena Artinskaja. Tai jau atrasis bendras renginys, kurį vykdo Baltarusijos ir Vilniaus krašto tautodailininkai.

santariškių projektasJau antrus metus iš eilės Vilniaus Santariškių vaikų ligoninė kartu su Lietuvos tautodailininkų sąjungos Vilniaus bendrija organizuoja ir tęsia projektą ,,Pasaulio pasakų sodas" Vaikų ligoninės fitoterapijos parkui gaivinti. Vienu iš svarbiausių projekto akcentų turėtų tapti meninės medžio skulptūros pasaulio pasakų tema.
2010 metais vykusio plenero metu sukurtos 7 skulptūros. Jas kūrė skulptoriai Romualdas Šimkūnas, Pranas Petronis, Dainius Mačiokas, Vaidas Ramoška, Vanda Umbrasienė, Vaikų ligoninės vaikų chirurgas tautodailininkas-meno kūrėjas Vidmantas Kviklys, architektas Edmundas Broga, kuris ir sukomponavo skulptūras atviroje parko erdvėje.

2011 metais pleneras prasidėjo gegužės 27 dieną. Susirinkę skulptoriai: Svajūnas Rinkevičius (Ignalina), Vladas Gaidys (Anykščiai), Vidmanatas Kviklys VIlnius), Pranas Petronis (Vilnius), Romualdas Šimkūnas (Vilnius), Raimundas Paunksnis (Šiauliai), Vaidotas Ramoška (Ukmergė), Gediminas Radzevičius (Vilniaus rajonas), projekto architektas Edmundas Broga pradėjo kurti naujus pasaulio pasakų personažus.
Plenero dalyvius medžiagomis, maitinimu ir nakvyne remia Vilniaus Universitetinė Vaikų ligoninė. Ligoninės administracija š.m. birželio mėnesį skulptoriams organizuoja Padėkos kelionę į Lenkiją.

Pagrindinis projekto rėmėjas - Lietuvos kultūros fondas.
Organizatoriai: Lietuvos tautodailininkų sąjungos Vilniaus bendrija, kuratorė Ramutė Kraujalienė,
Vilniaus Universitetinė vaikų ligoninė kuratorius Antanas Stackevičius.

verpste 2011 m. gegužės mėn. 17 d.

TAURAGNŲ KRAŠTO MUZIEJUJE, Utenos raj., Tauragnų sen., Tauragnų mstl., Vilniaus krašto tautodailininko

 

ALBINO ŠILEIKOS 2007-2011 metais sukurtų iš medžio prieverpsčių paroda.

 

 

paroda Lenkijoje2011-04-27 Lietuvių namuose prie Lietuvos Respublikos ambasados Lenkijoje (Varšuva), įvyko Vilniaus krašto tautodailininkų meno kūrėjų bendrijos liaudies meistrų darbų parodos atidarymas.

Renginyje pristatyta Utenos tautodailininkų kūryba bei vilniečių Klaido Navicko, Jono Bugailiškio, Ismenos Sližienės ir Vitos Rutkauskaitės dirbiniai. Atidaryme dalyvavo pirmininkė Ramutė Kraujalienė, Utenos rajono savivaldybės administracijos vyr.specialistė kultūrai Zita Macklevičienė, tautodailininkai Jonas Bugailiškis, Kęstutis Šeduikis, ,,Dujos" kapelos muzikanatai. Šventę atidarė kultūros etaše Lenkijoje Jurgis Giedrys. Susirinkusieji kartu šoko liaudiškus šokius, žaidė Atvelykio žaidimus. Buvo pavaišinti tradicine lietuviška duona ir gira. Džiugina, kad šis renginys tampa tradiciniu ir rengiamas ketvirtą kartą. Tikimės susitikti sekančiais metais ir kartu švęsti pirmąjį 5-erių metų jubiliejų.

Daugiau nuotraukų

Parodos Rumunijoje2011-04-09 Pagal GRUNDTVIG senjorų savanorystės programos remiamą projektą „Senjorai sako: NON STOP!“ šių metų balandžio 19 d. – gegužės 9 d. tautodailininkė Irena F. Juškienė, dalyvavo savanorystės projekte Rumunijoje, Baia Mare.

Projekto metu be savanoriško darbo, buvo suorganizuotos 5 kilnojamosios parodos, supažindinusios su Lietuvos tradiciniais amatais ir kultūra.
Parodose buvo eksponuojami S.Milvydienės, L.Fedosejevos, A.Končienės ir Vilijos Jurkuvienės karpiniai, V.Rutkauskaitės, M.Jucienės, I.Sližienės juostos, L.Simonavičiūtės, R.Valdajevaitės ir R.Kraujalienės nėriniai, Adelijos Mickuvienės margučiai, Irenos F. Juškienės riešinės ir kt.

Bražėnienės paroda

2011 m. balandžio mėnesį Lietuvos techninėje bibliotekoje vyko tautodailininkės-meno kūrėjos Odetos Tumėnaitės Bražėnienės Velykinė paroda. Autorė eksponavo karpinius, skutinėtus margučius, bei naujausią savo kūrybos žanrą-keramiką. Parodos uždarymas įvyko balandžio 29 d. O.Bražėnienės kūrybą plačiai pristatė humanitarinių mokslų etnologijos habilituota daktarė, profesorė Regina Merkienė. Autorę sveikino gausiai susirinkę kolegos ir draugai.

2011-04-19 Birutės Jadvygos Mickevičienės rankdarbių ,,Saulės glėbyje" paroda Šv. Kryžiaus namuose

2011-04-15 vyko LTS Vilniaus bendrijos ataskaitinė rinkiminė konferencija

Konferencija 2011

Daugiau nuotraukų
  • Bendrijos pirmininkė Ramutė Kraujalienė perskaitė 2006-2010 m. kadencijos ataskaitinį pranešimą
  • LTS Vilniaus krašto bendrijos ir Vilniaus krašto tautodailininkų-meno kūrėjų bendrijos Revizijų komisijų pirmininkės L. Kaunienė ir M.Gutauskienė perskaitė ataskaitinius pranešimus
  • Diskusijose pasisakė E.Petrošienė, L.Mackevičienė, I.Krikščiūnienė ir kt.
  • Patvirtinti visi ataskaitiniai pranešimai
  • Išrinktos LTS Vilniaus krašto bendrijos ir Vilniaus krašto tautodailininkų-meno kūrėjų bendrijos Revizijų komisijos
  • Ramutė Kraujalienė išrinkta LTS Vilniaus bendrijos primininke naujai 5 metų (2011-2015) kadencijai

Utenos rajono tautodailininko, Albino Šileikos sukurtų 2008-2011 m. darbų iš medžio PRIEVERPSČIŲ, personalinė paroda Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos parodų salėje, Kaune

2011-04-11 Tautodailininkės Matildos Teresės Jucienės personalinė paroda "Pintinės juostos ir ne tik" paroda ir knygos pristatymas Lietuvos technikos bibliotekoje

2011-03-31 Tautodailininkų Eugenijos ir Fausto Vaišvilų tapybos darbų paroda Marijos ir Jurgio Šlapelių name muziejuje

2011 m. kovo 4-6 d. vyko tradicinė Kaziuko mugė - aukštaičių dienos Vilniuje

Kaziuko mugėje Vilniaus Rotušės aikštėje - Kaziuko mugė, Aukštaitijos liaudies meistrų ir Aukštaitijos meno kolektyvų pasirodymai Odeta Bražėnienė prie savo darbų
Kairėje - domisi ir Vilniaus miesto meras Raimundas Alekna, šalia draugijos pirmininkė Ramutė Kraujalienė, dešinėje - grafikė karpytoja Odeta Bražėnienė

Aukštaitijos dienos2011 m. kovo 4 dieną 15 val. Lietuvos kariuomenės Vilniaus įgulos karininkų ramovės patalpose vyko Aukštaitijos tautodailininkų Aukso vainiko nominantų liaudies meno paroda.

Parodoje dalyvavo:
medžio drožėjas, kryždirbys Rimantas Zinkevičius - Ukmergė puodžius Vytautas Valiušis - Utenos rajonas grafikė, popieriaus karpytoja Odeta Tumėnaitė Bražėnienė - Utena medžio drožėjas, kryždirbys Pranas Kaziūnas - Utena, audėja Adelė Tumėnienė - Zarasai

2011 m. sausio mėn. Tautodailininkės-meno kūrėjos Genovaitės Adiklienės popieriaus karpinių paroda Klaido Navicko popieriaus karpinių galerijoje. Nuotraukos FB.

Daugiau nuotraukų Vilniaus krašto tautodailininkų facebook'e

Lietuvos tautodailininkų sąjungos Vilniaus bendrija
Saskaitos Nr. LT767044060000319703  į.k. 193026218


Vilniaus krašto tautodailininkų-meno kūrėjų bendrija
Sąskaitos Nr. LT927044060007883669   į.k. 300620716

Vytenio g. 13, Vilnius LT-03112, Lietuva.

Pirmininkė Ramutė Kraujalienė
ramute.kraujaliene(eta)gmail.com

Tel. 2 339 509 Mob. 8 699 36 016